Drama mortilor apatrizi

De-ati sti cati morti au devenit hrana pestilor pe fundul marilor sau al oceanelor lumii! Ei sunt mortii apatrizi, cei care nu au avut sansa intoarcerii din tara din care au plecat si adormirii naturale pe pat de pamant prietenos fiindca este cel natal.
Toti marinarii morti in timpul calatoriilor pe mari si oceane, in trecut, in timpurile in care mortii nu valorau aproape nimic erau aruncati in valuri. Uneori erau debarcati dezbracati ca echipajul sa se foloseasca de camasile si de paltoanele lor…
Doar cand ei nu mai reveneau niciodata din calatorie, familia intelegea adevarul. Se putea in acelasi timp sa se creada ca s-au casatorit departe de case in Brazilia, Africa sau Australia si erau condamnati ca si-au lasat copiii mici sa fie crescuti de o mama singura, in timp ce ei si-au gasit fericirea in bratele vreunei mulatre apetisante.
Tot apatrizi erau si mortii plecati sa-si caute fericirea departe de tara, cautand aur sau pasuni intinse unde sa faca gradini si sa creasca vite. Cei care mureau pe drum sau dupa ce isi ridicau o casa, erau inmormantati in pamant strain si li se punea la capatai o cruce improvizata din lemne sau crengi.
Si astazi romanii pleaca sa lucreze peste hotare, dar daca prin absurd isi gasesc sfarsitul acolo, exista transport funerar international si asa nu sunt abandonati sa-si doarma somnul de veci intr-un loc dusmanos si strain.
Respectul fata de omul viu sau mort a crescut asa de mult, incat si daca trupurile sunt amestecate de o moarte mult prea violenta (explozie) sau aproape carbonizate tot se incearca reconstituirea lor si repatrierea acestora.
Firmele de pompe funebre cu experienta si vechime in domeniu cultiva pana la reverenta acest respect, tocmai de aceea aduce si duce mortii de la capatul lumii ca sa le ofere o patrie a odihnei.
Mai dureros decat un apatrid viu (care se poate stabili undeva si isi poate castiga cinstit o cetatenie) este mortul apatrid care a fost condamnat la ea din cauza indiferentei celor din jur sau a semenilor.
Un mort apatrid inseamna lipsa unui mormant ingrijit, a unei lumanari si a unui gand bun. Sarmanul va avea un loc de odihna improvizat, fara ca nimeni sa stie de unde vine si unde se indrepta…
La el nu va veni nimeni in zori sa-i povesteasca tot ce s-a intamplat in sat sau sa-si descarce sufletul.
Va fi un mort pierdut printre straini, sub un pamant dusman, fata de care nimeni nu si-a indeplinit datoria postuma.
Firma Funerare Nicolas lupta ca niciun mort sa nu mai fie apatrid, ci sa se intoarca printre ai sai si sa doarma la sanul parintilor si langa oameni cunoscuti.
Doamne, nu avem cuvinte sa-ti multumim, ca le-ai dat oamenilor intelepciunea de a pune la punct servicii funerare profesioniste si transport funerar international sa-i aducem pe cei dragi la sanul patriei mame!
Vremea mortilor apatrizi a disparut fiindca oamenii cu suflet fac totul sa-i aduca in tara cu cele mai bune masini si sicrie.

23 Comments on "Drama mortilor apatrizi"

 1. Din păcate, se mai întâmplă și nenorociri și e bine de știut că există firme care se ocupă de acest aspect.

 2. E bine ca sunt firme care se ocupa cu asta insa nu doresc nimanui sa intampine aceasta problema.

 3. Este bine ca exista astfel de firme care te ajuta sa iti aduci acasa persoanele dragi in cazul unei nenorociri!

 4. La cate tragedii se intampla acum cu cei plecati peste hotare ma bucur din suflet ca exista un astfel de serviciu de repatriere a celor plecati dintre noi chiar daca pentru familie implica costuri mari, merita.

 5. Aluculesei Brindusa | 22 noiembrie 2017 at 09:42 | Răspunde

  ce as putea sa zic,sa fie bine ca doar suntem intr-un secol viteza in care ar trebui sa se faca lucrurile mult mai uman!

 6. Sunt surprinsa de acesta postare. Dar moarta face parte din viata noastra, ca multe altele.

 7. E aiurea ca pe langa organizarea inmormantarii mai trebuie sa te mai ocupi de repatriere,de asta e bine ca sunt firme care se ocupa de toate formalitatile.

 8. Cam trist acest articol dar este bine ca exista aceste firme care se ocupă de repatrierea persoanelor decedate 🙁

 9. E bine de stiut ca se ocupa firme si de treburile astea 🙁

 10. hmm un subiect destul de delicat insa este bine de stiut ca exista si aceasta „rezolvare”

 11. Interesant subiect, nu am mai găsit această abordare despre subiectul morții pe alte meleaguri.

 12. Un subiect trist, dar din pacate in viata se pot intampla multe.

 13. Viata noastra e doar un drum catre moarte! E bine de stiut despre aceste firme si despre activitatile lor.

 14. 🤔🤔🤔🤔 chiar nu știam de „apatrizi”

 15. Sunt tot felul de momente in viata, dar ma bucur ca exista oameni care au venit cu solutii si rezolvari ale lor.

 16. Nici nu stiu ce sa spun la un astfel de articol.
  Ma bucur ca exista solutii pentru astfel de cazuri si ca se acorda o importanta mai mare in zilele noastre.

 17. Acesta este un subiect atat de trist incat nici nu vreau sa ma gandesc. Sper sa nu se intample asa ceva cu nici un apropiat pentru a nu fi nevoie sa recurg la asa ceva.

 18. Andreea Voivozeanu | 23 noiembrie 2017 at 18:51 | Răspunde

  Este un subiect sensibil, insa e de stiut ca exista solutii chiar si pentru problemele de care nici nu vrem sa auzim.

 19. Sincer, nu cunoșteam expresia de morti apatrizi, dar apreciez tare mult oamenii și asociatiile care se ocupă de repatrierea persoanelor dispărute în ape.

 20. Imi place cum ai inceput articolul, am invatat cateva chestii interesante

 21. Nici nu știu ce sa spun. .. m-Ai răscolit

 22. Pentru cazuri speciale, este neoie de asa ceva!

 23. intotdeauna sunt bune informatiile de genul asta pentru a sti ce sa faci in situatii de criza

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord