Ia, mai mult decat o haina

Oricat de mult s-ar schimba societatea in care traim, cultura unui popor trebuie sa ramana neschimbata deoarece aceasta este cartea de identitate a tarii. In cartea de identitate a tarii romanesti ia reprezinta unul dintre cele mai importante obiecte, aceasta starnind si in momentul de fata admiratia si respectul strainilor care au onoarea de a intra in contact cu aceasta piesa vestimentara. Pe langa faptul ca ia ne reprezinta pe noi ca popor mai exista un motiv pentru care aceasta este speciala, si anume semnificatiile simbolurilor brodate pe ia romaneasca. Daca pana in momentul de fata ai crezut ca simbolurile de pe aceasta sunt doar pentru decor, din continuarea acestui articol vei afla ca lucrurile nu stau deloc asa.

Cercul prezent pe orice ie romaneasca nu reprezinta o simpla figura geometrica ci acesta vrea sa reprezinte Soarele, unul din lucrurile caruia ii datoram viata. Bucuria de a trai precum si optimismul de care trebuie sa dam dovada pe parcursul vietii reprezinta alte semnificatii ale prezentei Soarelui pe ia romaneasca.

Motivele florale ori vegetale reprezinta alte motive pe care le intalnim pe ie. La fel ca si in cazul cercului si prezenta acestor motive are o semnificatie aparte. Astfel prezenta copacului cu ramurile sale verzi reprezinta viata si modul in care trebuie sa ne revenim dupa fiecare perioada proasta prin care trecem, la fel ca si copacul.

Prin prezenta vitei de vie ori a strugurilor pe ie se doreste pastrarea in memorie a uneia dintre cele mai comune indeletniciri ale stramosilor nostri, si anume viticultura.

Pentru ca orice am face in viata avem nevoie de noroc, acesta nu putea sa nu fie prezent pe ia romaneasca, mai ales in conditiile in care stramosii nostri credeau mult mai tare in acesta. La fel ca pe alte multe alte obiecte si pe ia romaneasca norocul este simbolizat prin prezenta trifoiului cu patru foi. Chiar daca acest model de ie este mai greu de gasit acesta poate fi achizitionat prin intermediul celor de la Carnaval24.

15 Comments on "Ia, mai mult decat o haina"

 1. Anul trecut mi-am cumparat si eu cateva ii, foarte frumoase. Anul acesta cred ca o sa imi mai cumpar cateva, mai colorate.

 2. Nu am nici o ie originala ca sa zic asa, am cateva bluzite gen ie, dar nu ceea ce stim noi btraditional ca o ie.

 3. Nu am nicio ie inca, ar sper sa iau si eu macar una

 4. Am una singura, dar imi plac tare mult, mereu ma uit dupa ele pe la targuri, sigur anul asta cumpar una 🙂

 5. Eu am avut vreo 3 ii autentice de la bunica mea, din zona Moldovei, doar ca pe atunci nu le-am dat importanta si le-am dat mai departe si acum imi pare rau ca nu mai am nici o ie.

 6. Barascu Violeta Ramona | 4 februarie 2017 at 17:41 | Răspunde

  Vreau sa mai cumpar si eu cateva pentru ca imi plac foarte mult.

 7. Ai dreptate, IA reprezinta mai mult decat un articol vestimentar, este un simbol national, un ambasador original al Romaniei in toate capitalele lumii, o opera de arta, o stare de spirit.

 8. De pe Carnaval24 ma intereseaza costumele tematice pentru copii.

 9. Nu prea sunt eu iile dar mama mea e indragostita de ele

 10. Eu stiu pe cineva care coase manual modelele iei.

 11. Imi plac iile,dar nu sa le port 🙂

 12. Din Garderoba mea lipseste o ie. Si eu am nevoie de o ie si sper ca anul acesta sa imi indeplinesc acest vis

 13. Nu am o ie traditionala ,dar am vreo 2 bluzite care seamana cu o ie … imi place sa le port

 14. Mie mi se par delicate si feminine!

 15. Am avât când eram mică o ie autentică românească de la bunica. Am adorat-o. :*

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord