Examinari medicale moderne folosind ecografele Doppler color

Ecografiile Doppler reprezinta unul din cele mai importante echipamente medicale dintr-un spital. Ecografele Doppler se bazeaza pe tehnologia ultrasonigrafica, folosita pentru a arata fluxul sanguin. Ecografele alb negru sunt extrem de utile, dar cele color vin cu un mare plus: adauga informatii despre curgerea sangelui prin vase cum ar fi viteza si directia fluxului. Medicul poate astfel obtine informatii mai detaliate despre ceea ce se intampla la nivelul organelor interne in cazul unui pacient si ca atare stie ce tratament trebuie sa prescrie mai departe sau ce actiuni trebuie sa recomande pacientului. Aceasta tehnica speciala de redare a unor imagini color necesita folosirea unor ecografe Doppler color. In timpul unei astfel de ecografii pacientul nu simte durere si nu trebuie sa fie anesteziat. 

Cum functioneaza ecografele

Ecografele au la baza efectul Doppler de creare a unei imagini in miscare din interiorul corpului. In timpul acesteia, o sonda cu ultrasunete se foloseste pentru emiterea si receptionarea sunetelor in zona de interes. Se citesc apoi sunetele care se reflecta  de o tinta in miscare cum ar fi un vas de sange si astfel pe monitor apare o imagine a efectului Doppler. Sonda poate detecta schimbari foarte subtile pe care le prezinta apoi vizual, creand o imagine ce arata cum curge sangele si in ce directie.

Daca ecografiile se realizeazã cu un ecograf alb-negru imaginile obținute sunt lipsite de informatii privind fluxurile de sange. Ecografele Doppler color vin sa suplineasca acest neajuns si sa duca imagistica medicala spre un alt nivel. In general pentru ecografe color se folosesc rosul si albastru (ce arata directia fluxului de sange). In afara de a avea o mai buna vedere asupra directiei fluxului sanguin, culorile variaza in intensitate in functie de viteza fluxului, ceea ce permite medicilor si pacientilor sa vada cat de rapid este fluxul sanguin.

Utilizarea ecografelor, o metoda foarte confortabila pentru pacienti

Una din utilizarile ecografelor Doppler color este examinarea unui pacient suspect de tumori sau chisturi. Ultrasunetele vor arata zonele in care fluxul sanguin se modifica, pentru a semnala in mod corespunzator acolo unde exista o problema. Aceasta tehnica paote fi folosita si pentru identificarea cheagurilor de sange, care vor fi mai usor vizibile pe ecranul unui ecograf Doppler color.

In examinarea malformatiilor venoase, medicul poate folosi ecografia color Doppler pentru a monitoriza fluxul sanguin si extinderea zonei afectate. Acest lucru are un impact major asupra tratamentelor pe care le recomanda medicul. In plus, in functie de rezultatele afisate medicul poate sa recomande o interventie chirurgicala sau sa ia alte masuri medicale.

In general in timpul realizarii unei ecografii Doppler color, sonda se aplica pe partea exterioara a corpului, dar exista si ecografe speciale pentru proceduri endocavitare, caz in care se foloseste o sonda a se obtine o imagine mai clara asupra problemelor medicale suspectate. Pentru ca procedura sa nu fie incomoda pentru pacienti, medicii le pot administra relaxante musculare.

Pentru ecografe Doppler color ne puteti suna la 021 320 10 55 sau 0722 300 458.

7 Comments on "Examinari medicale moderne folosind ecografele Doppler color"

  1. adevarul e ca am cam ramas in urma cu tehnologia medicala, ne-ar prinde bine si noua mai multa aparataura moderna, in orasul nostru micut

  2. Interesant, nu stiu daca la noi exista un astfel de ecograf!

  3. foarte interesant, nu am auzit de asa ceva, poate este in oras dar sper sa nu am nevoie!

  4. Mi-am facut si eu un Doppler, la venele de la gat. Nu simti durere, nu trebuie anestezie. Ca la orice eco, se plimba cu un ,,mouse” sa zicem

  5. Eu am facut o asemenea ecografie cand mi-au aparut chisturi la sani. S-a dovedit ca exista chisturile, dar sunt inca mici. Sper sa dispara. Medicul m-a asigurat ca nu trebuie sa ma tem pentru ca nu sunt periculoase, se pare ca toate femeile au chisturi care apar in perioada menstruatiei, dar se resorb dupa aceea. La mine nu au disparut si doi noduli/doua chisturi se mentin pe partea stanga de cativa ani. Sunt mici, daca nu as fi facut palpare, nu mi-as fi dat seama ca exista.

  6. Ma bucur ca medicina avanseaza, sunt sigura aceste ecografe vor fi de mare ajutor multor persoane.

  7. N-am facut niciodata o ecografie de acest gen

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord