Importanța termometrelor şi industriile care le utilizează

Termometrele sunt dispozitive care măsoară temperatura sau un gradient de temperatură folosind o varietate de principii diferite. Temperatura este pur și simplu măsurarea numerică a caldului și a frigului – care are o mare importanță într-o mare varietate de aplicații. Temperatura afectează confortul, gătește mâncarea noastră și este esențială pentru a face multe produse pe care ne bazăm. Având în vedere importanța extremă a temperaturii în multe aspecte ale vieții moderne, termometrele sunt un instrument familiar pentru noi.

Temperatura este parametrul cel mai frecvent măsurat atât în domeniul industrial cât şi în cel comercial. Industrii diverse, cum ar fi prelucrarea produselor alimentare, industria farmaceutică, fabricarea hârtiei și alte industrii se bazează în mod absolut pe temperaturile proceselor aflate într-un anumit interval. Deși există multe opțiuni de detectare a temperaturii, cea mai bună soluţie o reprezintă nişte termometre care sunt o alegere ieftină, versatilă și sigură. O determinare precisă a temperaturii (măsurarea temperaturii calde sau reci) este un factor important în multe industrii și domenii ale științei.

Deși unele termometre se bazează pe o tehnologie sofisticată, cum ar fi senzori infraroșu pentru a face măsurători de temperatură fără contact, există şi termometre digitale care sunt mai simple și mai ușor de utilizat.

Ca majoritatea dispozitivelor de măsurare, termometrele trebuie sa fie calibrate periodic pentru a menține precizia.Echipamentul sau dispozitivul cu precizie cunoscută sau atribuită se numește standard. Standardele variază de la o țară la alta, în funcție de tipul de industrie, în timp ce producătorii își desemnează criteriul de măsurare și recomandă frecvența și nivelul calibrării, în funcție de cerințele industriei.

Este important să înțelegeți ce este calibrat și cum se efectuează calibrarea. De exemplu, luați în considerare mai multe termometre digitale care utilizează o sondă de temperatură externă. Multe companii sunt surprinse să afle că această calibrare a lor este efectuată folosind o valoare simulată a temperaturii care este aplicată numai la termometru.

 

Care sunt industriile ce utilizează termometre?

Industria alimentară

Temperatura are o importanță deosebită atât pentru producătorii de alimente, cât și pentru cei care vor să gătească acasă. Indiferent dacă doriţi să faceţi un grătar sau aşteptaţi ca apa să fiarbă, temperatura este importantă în pregătirea unei mese; poate afecta calitatea, aroma și prospețimea alimentelor. Dacă nu este monitorizată îndeaproape, temperatura greșită poate însemna riscuri grave pentru sănătate pentru consumatori.Instrumentele esențiale pentru profesioniștii alimentari și pentru pasionații deopotrivă o reprezintă termometrele.

Industria băuturilor

În fabricarea vinului și a berii, temperatura joacă un rol semnificativ în calitatea produsului final. Temperatura ambientală singură ar putea avea un efect pozitiv sau negativ în timpul procesului de fabricare a vinului, precum și la temperatura la care are loc fermentația.

În pasteurizarea laptelui, temperatura este crucială atunci când se asigură îndepărtarea agenților patogeni nocivi, cum ar fi Salmonella. Astfel, utilizarea unor termometre este necesară şi în această industrie.

Agricultură și sere

În aplicațiile agricole și în sere, temperatura poate fi diferența dintre viață și moarte pentru plante, legume și alte produse cultivate. Dacă o seră produce prea multă căldură, plantele pot deveni stresate sau pot pieri. Dar, cu ajutorul unor termometre, acest lucru este împiedicat şi industria agricolă îşi poate continua activitatea în bună funcţionare.

 

 

19 Comments on "Importanța termometrelor şi industriile care le utilizează"

 1. Cum îmi place să gătesc, trebuie să-mi fac rost de măcar două termometre bune! Mulțumesc pentru că mi-ai adus aminte! 🙂

 2. În bucătărie, chiar sunt esențiale, toți marii bucătari recomandă.

 3. Sunt foarte utile, mai ales in bucatarie la preparatele mai pretentioase.

 4. Zilele astea mi-am comandat si eu un termometru pt cuptor si unul pt prajituri/ Sa vedem cat de bune sunt, nu am mai folosit pana acum

 5. trebuie sa recunosc faptul ca nu am un termometru de bucatarie 🙂

 6. Bine ca mi-ai adus aminte. De când tot zic ca îmi voi lua un termometru pentru bucătărie…

 7. spre rusinea mea, eu n-am termometru nici in casa, daca se intampla ceva, sunt in pom

 8. Eu am un termometru digital in casa dar nu sunt foarte multumita de el, cel vechi cu mercur e mult mai bun.

 9. In bucatarie sunt importante termometrele pentru preparate sodisticate. Si in sere sunt obligatorii, doar asa se poate verifica temperatura optima necesara plantelor, o spun din experienta.

 10. Am vazut la Master chef ca il foloseau, eu din pacate nu as sti cum sa il folosesc sau ce temperatura ar trebui sa obtin la preparate 😉

 11. Daca ai sti de cand vreau sa-mi cumpar un atfel de termometru si uit!

 12. In bucatarie termometrele sunt tare importante. Sunt mancaruri care se prepara la temperaturi exacte

 13. Interesanta informatie. Eu am doar termometru pentru masurarea temperaturii corpului si pentru temperatura din camera 🙂

 14. Si mie mi-ar trebui un termometru pentru bucatarie …

 15. Cred ca in orice industrie sunt indispensabile, termometrele fac parte din viata noastra.

 16. Termometrele sunt utile in foarte multe industrii, dar uneori avem nevoie de articole precum al tau pentru a le constientiza importanta.

 17. Nici nu stiam ca se folosesc in atatea domenii, cert e ca eu nu am nici macar termometru medical. Chiar trebuie sa achizitionez unul.

 18. In bucatarie sunt de nelipsit. 🙂

 19. Trebuie sa-mi iau si eu unul pentru bucatarie, dar sa vedem si cand 😀 Poate mi-l aduce iepurasul, cadou 🙂 .

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord