Nu circulati cu anvelope de iarnă in timpul verii!

Fiecare lucru de pe lumea asta are rostul lui. Iar cand incurci rosturile lucrurilor, rezultatul poate fi, in cel mai bun caz, ciudat. Imaginati-va, de exemplu, ca un bucatar care, pentru ca  se viseaza deschizator de drumuri in gastronomie, ar pune capsuni in ciorba de burta sau usturoi in dulceata de trandafiri. Sau un mecanic auto excesiv de original care ar pune senile de tanc T34 la un Lamborghini… Şi nu numai combinatiile pot fi dezastruoase, ci si substitutiile. Pe bune, specializarea a aparut din necesitate, nu de florile marului! Iar chestia asta e valabila si la (sau, mai bine zis, mai ales la!) rotile automobilelor. Mai exact, la anvelope!

Nimeni nu neaga ca nu e bine sa lasi „incaltarile de vara” ale masinii in sezonul rece. Dar sunt foarte multi cei care nu-si cumpara anvelope vara  cand da caldura. Acest lucru se intampla, printre altele, si din cauza ca nu exista nicio lege, nicio dispozitie care sa stipuleze obligativitatea trecereii la anvelopele de vara dupa o anumita data sau atunci cand temperatura creste, depasind o anumita valoare. O astfel de lege exista numai pentru trecerea la anvelopele de iarna la inceputul sezonului rece – si din acest motiv, multi automobilisti mai zgarciti sau mai lenesi isi inchipuie ca „nu e nicio problema” daca lasa „incaltarile de iarna” pe roti si continua sa circule  cu ele pana vine din nou frigul. Dar – pentru ca intotdeauna exista si un „dar” – daca anvelopele de iarna sunt foarte bune pe zapada, fiind facute dintr-un cauciuc mai moale (pentru a-si pastra elasticitatea), pe vreme calda situatia se schimba radical. In timp ce ruleaza, anvelopele se incing, iar cauciucurile moi… devin mult prea moi! Unele au chiar prostul obicei sa explodeze – situatie deloc placuta, pentru ca pune in pericol pasagerii automobilului. E foarte usor sa pierzi controlul volanului atunci cand explodeaza un cauciuc de pe puntea fata! Dar haideti sa nu fim excesiv de  pesimisti, sa nu punem raul inainte. Chiar daca anvelopele de iarna nu explodeaza cand se incing, tot nu sunt la fel de bune ca anvelopele de vara, pentru ca diostanta de franare creste cu ceel putin cinci metri. Daca nu v-ati convins, puteti cere parerea unor specialisti. „Dati o tura” la Auto Soft, de exemplu (sunt meseriasi buni si au patru puncte de lucru in Bucuresti).

14 Comments on "Nu circulati cu anvelope de iarnă in timpul verii!"

 1. Trebuie sa ne pregatim a le schimba.

 2. Fiecare anotimp are anvelope destinate.

 3. Tatal meu mereu are grija s ale schimbe.

 4. Tatal meu circula cu anvelopele de iarna si vara, pentru ca nu are bani sa le schimbe.

 5. Ar trebui respectate aceste reguli de catre toti conducatorii auto si poate ar fi bine instituita si o lege in acest sens.

 6. ghelbere elena | 17 martie 2018 at 09:48 | Răspunde

  Sotul are grija sa schimbe anvelopele.

 7. Noi ne schimbam de fiecare data anvelopele conform anotimpului.

 8. Masina are nevoie de atentie si mai ales de ingrijire. De aceea sa o echipam corespunzator vremii de afara este esential!

 9. De acord cu tine!!Chiar trebuiesc respectate mai mult regulilie de circulatie si mai putine accidente!!

 10. Chiar zilele trecute ma gandeam la acest aspect. Exista lege care te obliga sa pui anvelope de iarna, dar n-am auzit sa existe si pentru anvelopele de vara 🙂

 11. sa stii ca eu n-am dat jos caucicurile de iarna si bine am facut! ai vazut ce e afara??

 12. Da, da, da! E corect!
  Si nici invers nu e ok.
  Niste anvelope all season ar fi o solutie ca sa scapam de griji.

 13. De asta sunt de vara si de iarna. Sa le folosim corespunzator. 🙂

 14. Soțul meu se ocupa de anvelope și de alimentarea mașinii. Este singurul responsabil

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord