Întrebări și răspunsuri despre ecografie

Sigura si eficienta, ecografia este una dintre cele mai comune proceduri medicale existente in lume. Desi istoria ecografiei incepe in urma cu mai bine de 50 de ani, exista inca o multime de intrebari pe care pacientii si le pun, in legatura cu aparatul care a revolutionat medicina. Iata, asadar, cateva intrebari si raspunsuri despre ecograf si ecografie.

1) Cum este captata imaginea?

 

Imaginea ecografica este captata cu ajutorul unor ultrasunete care circula liber prin fluidele si tesuturile moi pana in momentul in care lovesc diverse regiuni ale corpului. Ecourile create de ultrasunete sunt transformate in imagini dinamice.

Un ecograf obisnuit trimite milioane de pulsuri si ecouri in fiecare secunda, iar prin miscarea sondei pe suprafata pielii se poate obtine o imagine complexa.

 

2) Care sunt diferentele intre ecografia 2D, 3D, 4D si 5D?

De-a lungul timpului au aparunt variante din ce in ce mai performante de ecografie. Ecografia 2D este cel mai comun tip, insa cele mai cautate ecografii din ultima vreme sunt cele 3D si 4D, care pot oferi imagini detaliate sau chiar in miscare. Pentru ecografia de sarcina, spre exemplu, o ecografie 4D poate sa fie mult mai relevanta pentru medic si mult mai emotionanta pentru viitorii parinti. Ecografia 5D este, de fapt, o ecografie HD care ofera imagini de foarte buna calitate gratie numarului mare de ultrasunete folosit.

 

3) Ecografia este dureroasa?

 

Foarte multi oameni se tem de procedurile medicale, insa in cazul ecografiei nu este niciun motiv de teama. Singurul disconfort pe care il poti simti este in momentul in care sonda este presata pe piele. De regula, acest disconfort apare in momentul in care pacientul are deja dureri sau in momentul in care are vezica plina. Chiar si ecografiile interne, care presupun introducerea unei sonde in organism, produc un disconfort minim.

 

4) Inainte de ecografie, pacientul trebuie sa aiba vezica plina. De ce?

Atunci cand vezica este goala, regiunile din jurul acesteia sunt destul de greu de analizat. Lichidul actioneaza ca o fereastra si ofera imagini clare asupra organelor din zona pelvina. Tocmai de aceea, inainte de o ecografie in aceasta zona, pacientul trebuie sa bea apa si sa evite urinarea.

 

5) De ce gelul ecografic este rece?

 

Inainte de orice examinare ecografica, pe zona analizata se aplica un gel care creaza disconfort prin faptul ca este rece. Din nefericire, nu poate sa fie incalzit, in conditiile in care odata incalzit poate sa fie un adevarat incubator pentru bacterii.

Evident, intrebari sunt o multime. Ceea ce este de retinut insa, este ca ecografia este o procedura simpla si eficienta, care ofera o multime de avantaje medicale.

Pentru medicii interesati sa lucreze cu ecografe moderne bazate pe tehnologie de ultima generatie, le recomandam sa vizualizeze gama de ecografe Mindray.

19 Comments on "Întrebări și răspunsuri despre ecografie"

 1. Mare inventia ecografia și mă bucur că există, multe probleme pot fi identificate rapid și se pot trata.

 2. Mi-ai elucidat anumite intrebari. Treaba cu gelul chiar nu o stiam.

 3. Ecografia e foarte importanta, si in functie de cat de performant e aparatul .Ecografia 5D e o minune pentru viitorii parinti, pot vedea inainte de a se naste pe copilul lor.

 4. ESTE FORTE BUN SI DE MARE AJUTOR UN ECOGRF. MULTE PROBLEME SI MALFORMATII SE DESCOPRA CU AJUTORUL ACESTORA.

 5. Heiii, interesant articol!
  Bine documentat, foarte util de citit. Dacă am fi mai bine informați, am reuși poate să ne salvăm de multe boli. La propriu.
  Felicitări!

 6. Echografie este o mare inventie de care ne bucuram, te salveaza de la multe complicatii 🙂

 7. Cred ca fiecare dintre noi am facut la un moment dat o ecografie pentru diverse afectiuni. Eu avand probleme cu inima, fac frecvent si nu am simtit niciun disconfort, dar ai dreptate, atunci cand locul este dureros siti un oarecare disconfort.

 8. Barascu Violeta Ramona | 22 iunie 2018 at 19:05 | Răspunde

  Eu am facut o ecografie abdominala la spitalul din Ploiesti dar din pacate nu aveau un aparat performant, a durat foarte mult si rezultatul nu a fost concludent. Sper …sa se mai schimbe.

 9. E o inventie de care ne.bucuram toti, ne poate scapa de multe necazuri

 10. Am facut si eu destule ecografii la viata mea dar uite ca unele chetii nu le stiam. Asa cum nu stiam ca exista si ecografie 5d!

 11. Foarte bine ca ai scris pe tema asta, sunt multe persoane care se tem si pentru o mica ecografie.

 12. Am învățat câteva lucruri noi finaciare articol pentru care nu aveam vreun răspuns. Chiar nu știam ca gelul cald poate fi considerat incubator de bacterii

 13. Uau, chiar nu stiam aceste detalii despre ecografie, mai ales despre treaba cu vezica.

 14. Am facut si eu cateva ecografii pana acum, unele pe perioada sarcinii si celelalte atunci cand am avut probleme cu rinichii si intradevar ecografia nu este dureroasa si nu creeaza disconfort.

 15. Hm, eu am facut numai ecografii 3 D si 4D dar n-am avut sansa sa fac si 5D. Nici nu stiu daca au la noi, la Braila.

 16. In timpul sarcinii am facut toate ecografiile posibile si imposibile, si asa e normal caci sanatatea puiului tau e cea mai importanta.

 17. Sincer, habar nu aveam ca a aparut si ecografia 5D. Oricum, mi se pare senzational sa iti poti vedea copilul inca din burta.

 18. O multime de raspunsuri pe care le-am aflat din mers in timpul sarcinii 🙂 Ar fi fost bien sa citesc un asemenea articol acum vreo 4 ani 🙂

 19. Stiam cate ceva despre ecograf insa nu toate cele citite. Mersi de informatii, sunt utile toate

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord