Când este indicată și ce arata o ecografie abdominala?

Ecografia este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de diagnosticare, fiind indicata pentru o multime de suspiciuni de boala. Fara a fi dureroasa, fara a genera riscuri, cum sunt cele ale razelor X si fara a costa mult, o astfel de investigatie imagistica este indicata oricui.

Printre ecografiile comune se numara si ecografia abdominala. In principiu, este bine ca o astfel de ecografie sa se faca o data pe an, pentru a putea descoperi eventualele probleme medicale din timp. Pe langa preventie, o astfel de solutie este indicata si in urmatoarele situatii:

  • Atunci cand ai dureri abdominale cronice sau dureri acute. Durerea indica un semn al problemelor, iar o ecografie poate elucida ceea ce se intampla in interiorul abdomenului.
  • Atunci cand exista diverse traumatisme fizice, cum ar fi lovituri puternice in stomac.
  • Atunci cand ai tulburari ale ciclului menstrual;
  • Atunci cand ai pierdut foarte mult in greutate fara a avea o explicatie precisa pentru aceasta pierdere. In astfel de situatii exista riscul de existenta a unei tumori canceroase.
  • Atunci cand exista tulburari urinare sau cand urina isi modifica mirosul sau culoarea.

Exista multe alte situatii care pot sa te trimita spre o ecografie. Practic, momentul in care apare o problema medicala ce ar putea avea legatura cu organele aflate in interiorul abdomenului, ecografia este una dintre cele mai bune solutii.

Ce arata ecografia abdominala?

In functie de calitatea ecografului folosit, o astfel de ecografie poate sa arate modificarile aparute in organele solide, cum ar fi pancreasul, ficatul sau rinichii, dar si modificarile aparute in organele tubulare. De asemenea, daca exista lichid in cavitatea abdominala sau in pleura si pericard, ecografia este o varianta excelenta de depistare.

Care sunt regulile ce trebuie respectate inaintea unei ecografii?

Pacientii care apeleaza la ecografia abdominala trebuie sa respecte o serie de reguli. Acestia trebuie sa mearga la doctor dimineata, pe nemancate, sa evite alimentele cu continut mare de grasimi cu o seara inainte de procedura si sa evite urinarea cu 4-5 ore inainte.

In afara de aceste reguli, procedura este una foarte simpla si nu creaza niciun fel de disconfort fizic sau psihic.

Be the first to comment on "Când este indicată și ce arata o ecografie abdominala?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord