Irigarea prin picurare – avantajele unui astfel de sistem

O metoda la indemana pentru a asigura necesarul de hidratare in cazul culturilor de plante, respectiv a celor de legume este sistemul de irigare prin picurare. Acesta vine cu numeroase avantaje pentru agricultori, motiv pentru care a si crescut in ultima vreme in asa masura interesul vizavi de achizitia sa.

Daca esti dintre acestia care se arata interesati sa investeasca in sisteme de irigare prin picurare, te invit sa citesti mai departe pentru a afla cateva caracteristici generale ale sale, dar si avantaje la utilizare.

Ce este practic sistemul de irigare prin picurare?

Acesta constituie o necesitate si poti considera de asemenea ca este obligatoriu pentru culturile de legume, mai ales in cazul celor care sunt crescute in spatii protejate, precum si al celor din camp. Vorbim despre o modalitate foarte eficienta de a uda plantatiile diverse.

Sistemul functioneaza dupa cum sugereaza si denumirea lui – prin picurarea de apa in cantitati reduse, pentru un timp scurt, astfel impiedicand patrunderea apei in adancimea solului, unde nu va mai putea fi utila plantei.

Pentru ca la ora actuala exista posibilitatea de automatizare a sistemelor de acest tip, constituie o recomandare si pentru cei care doresc sa aplice culturilor solutii nutritive, in scopul fertirigarii. Este o idee pe care o pun in practica toti mai multi agricultori, datorita avantajelor pe care le asigura privind productivitatea culturilor.

Componente ce alcatuiesc sistemul de irigare

In dotarea unui astfel de sistem intra o serie de componente, cu rol principal putem spune, deci sistemul nu poate actiona independent de acestea – cel putin nu va asigura un randament multumitor, insa nici functionarea nu va fi cea dorita.

Cand vine vorba despre optiuni pentru alcatuirea unor sisteme de irigare prin picurare, pe piata se regasesc numeroase produse pentru liniile de picurare. Fiecare trebuie aleasa insa pentru solutii care se pliaza exact pe tipul culturilor asupra carora intentioneaza sa le foloseasca. De altfel, factorii care vor dicta alegerea unor componente potrivite pentru sistem sunt si debitul de apa pe care il pot asigura, calitatea acesteia, dar si suprafata terenului ce necesita irigare.

Elementele principale ce alcatuiesc un sistem de irigare de acest tip sunt sursa de apa, sistemul de filtrare, conducta distribuitoare, liniile de picurare, precum si banda de irigare.

Echipamente suplimentare pentru functionarea ireprosabila a sistemului

Nu doar elementele care neaparat trebuie sa faca parte din dotarea sistemului asigura functionarea optima. Un ajutor al acestora este intotdeauna binevenit, iar in cazul acesta, doua elemente de real folos sunt echipamentul tip venturi, alaturi de filtru.

Cel dintai element amintit are rolul de a ajuta administrarea de insecticide, fertilizanti sua fungicide plantelor, fiind amestecate in raport corect cu apa.

In ceea ce priveste filtrul, rolul lui este esential pentru a nu permite infundarea duzelor de picurare – in apa se mai pot gasi diverse particule si tot felul de impuritati. Montarea lor este recomandata atat normal pe furtun, cat si inanite de hidrofor. Se va avea in vedere adaptarea lui dupa caz.

1 Comment on "Irigarea prin picurare – avantajele unui astfel de sistem"

  1. Foarte bun site-ul, multumesc mult pentru recomandare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord