Vrei sa te muti la tara? 5 surse de venit posibile in mediul rural pentru cei cu educatie!

Multi tineri educati privesc spre localitati rurale – mai mult sau mai putin apropiate de orase – in care ar putea sa se mute si sa traiasca intr-un stil de viata mai aproape de natura si mai ales cu mai putin stres si timp dedicat castigarii existentei. Avantajele vietii la tara sunt multe, iar in ultimii ani confortul se poate regasi si intr-o casa aflata intr-un sat, cheltuielile cu utilitatile pot fi mai mici, asadar sursa sau sursele de venit trebuie sa asigure financiar mai putine costuri, efortul putand fi redirectionat spre activitati pentru o viata mai buna.

Imediat dupa mutarea intr-un sat este nevoie, totusi, de un venit minim pentru a putea trai si dezvolta proiecte sau idei care sa asigure si un confort material, ceea ce nu este de multe ori usor in mediul rural.

 

Asistenta acordata localnicilor pentru diverse acte

In localitatile rurale se pot accesa multe programe de finantare, atat pentru agricultura, cat si pentru protectia mediului sau pentru dezvoltare de afaceri. Marea problema a accesarii fondurilor la tara este lipsa educatiei chiar si a tinerilor, care nici macar nu indraznesc sa se gandeasca la ideea de a obtine o finantare, neavand incredere ca ar putea pregati actele si dosarele de finantare.

De exemplu, exista finantari destinate unui trai mai bun, pentru modernizarea casei, pentru eficientizarea unei locuinte din punct de vedere energetic (Casa Verde sau Casa Verde Plus) sau pentru cei care nu au acces la electricitate din cauza izolarii, care ar putea primi bani pentru a-si cumpara panouri fotovoltaice si un sistem de stocare de energie, cu care sa-si asigure un minim de confort, lumina si sa foloseasca aparate electrocasnice strict necesare.

Activitati care se pot face de la distanta

Ideea de mutare la tara trebuie sa fie insotita din timp de initierea unor proiecte care se pot face de la distanta. Multi aleg sa lucreze in regim freelancer si in oras, asa incat este o solutie buna si la tara daca internetul este asigurat si comunicarea cu clientii se poate face in bune conditii.

Cei care lucreaza in domeniile IT, design si arhitectura sau proiectare, traduceri, redactare si editare on line sau pentru tipar, marketing on line si multe alte posibilitati de joburi de la distanta pot castiga destul de bine folosind un calculator si o conexiune la internet.

Comercializarea produselor agricole proprii sau ale localnicilor

Una din marile probleme ale taranilor este valorificarea muncii lor, iar un om educat ar putea contribui la promovarea si comercializarea unor produse ale vecinilor sai, fie prin intermediul internetului, fie organizand iesiri la piata in functie de recolte sau de cerintele pietii. Organizarea sau asocierea in grupuri este de multe ori succesul unei comunitati si se pot dezvolta multe proiecte astfel.

Atelier de bricolaj, lucru manual sau alte diverse meserii

Cine este indemanatic si cunoaste o meserie nu va muri de foame nicaieri, mai ales la tara. In multe sate nu se mai gasesc oameni care sa faca sau sa repare strictul necesar intr-o gospodarie, asadar de lucru cu siguranta poate gasi oricine si la tara, pentru ajuta localnici cu treburi, reparatii sau diverse lucrari. Iar daca se incropeste un atelier de bricolaj sau se fac diverse lucruri de mana, iile sau produsele traditionale au mare trecere in targuri, chiar si pe site-uri dedicate, iar preturile cu care se cumpara astfel de lucruri sunt destul de bune.

 

Gazduirea unor oaspeti care sunt interesati sa descopere beneficiile vietii la tara

Daca gospodaria este bine pusa la punct, primirea unor oaspeti ar putea asigura venituri destul de bune celor care doresc sa inchirieze camere si altor persoane interesate de viata la tara. Exista pe retelele sociale grupuri in care se propun chiar si activitati in claca, orasenii putand regasi ritmul muncii de la tara, dar si relaxare, miscare, mancare gustoasa si voie buna.

1 Comment on "Vrei sa te muti la tara? 5 surse de venit posibile in mediul rural pentru cei cu educatie!"

  1. Excelent articolul, multumesc pentru sfaturi.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord