Cum poate fi profitabila o investie imobiliara?

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au dat importanta proprietatilor imobiliare, oricat ar fi fost de grele vremurile si darile. Cei care aveau o casa si macar un teren nu erau saraci, fiindu-le asigurata locuinta, iar pamantul dandu-le hrana si alte beneficii. Românii au pretuit pamantul dintotdeauna, fiind si acum important pentru concetatenii nostri sa fie proprietari, si nu chiriasi.

Fie traiesc in tara, fie in strainatate, românii au ca prioritate detinerea unei case, iar daca este posibil, achizitiile altor proprietati imobiliare sunt considerate investitii intelepte.

Este rentabila achizitia unei locuinte prin credit imobiliar?

Piata româneasca de credite nu ofera o dobanda mai mica de 5% pentru un credit imobiliar, in plus, cei care decid sa cumpere o locuinta cu credit trebuie sa dispuna de un avans de minim 15%. In comparatie cu ofertele de creditare din Occident, in România, achizitionarea unui imobil cu credit este greu accesibila celor cu venituri mici sau medii, in tarile vestice, bancile oferind dobanzi chiar si de 1% din valoarea imprumutului. Este adevarat ca in Belgia, de exemplu, taxele achizitionarii unui imobil sunt foarte mari, insa creditul poate fi o solutie pentru cei care cumpara un imobil ca investitie, economisindu-se astfel prin plata ratei in loc de a se achita lunar o chirie, iar daca imobilul are mai mult de un apartament, ceilalti colocatari pot sustine plata creditului.

O solutie incurajatoare pentru cei care doresc sa fie proprietari este, intr-adevar, creditul Prima Casa, unde avansul necesar pentru a achizitiona o locuinta este de 5%, iar dobanda poate fi sub 5%. De exemplu, bucurestenii ar avea sanse sa gaseasca locuinte mai ieftine in afara capitalei, iar o trecere in revista a ofertelor de la agentii imobiliare din Ploiesti  poate fi de folos pentru a gasi preturi care sa permita un credit mai usor de obtinut. In cautarea unor locuinte cu preturi cat mai mici, unii doritori de o casa se orienteaza si spre zone rurale, trebuie luat in considerare ca bancile nu accepta acordarea de credite pentru case din lemn sau din chirpici (ori alte forme de constructie folosindu-se pamantul).

Investitia in chilipiruri imobiliare

Cei care dispun de bani pentru a putea urmari ofertele de pe piata imobiliara au ca scopuri castiguri imediate sau pe termen lung. Cumpararea unor terenuri ieftine, dar cu potentialul de a ajunge sa aiba preturi bune in zone aflate in dezvoltare sunt cu siguranta afaceri bune pentru cei care doresc ca banii lor sa fie folositi cu beneficii in timp. Pe de alta parte, multi constructori ofera locuinte care costa mult mai putin daca sunt platite intr-o faza de inceput a constructiei, iar la finisare, valoarea imobilului se poate dubla.

Proprietarii de locuinte care doresc sa obtina beneficii de pe urma acestora au mai multe variante de a le inchiria, in functie de amplasare, dar si de tipul locuintei. Casele – mai ales cele care au propria curte si ofera intimitate locatarilor – pot fi inchiriate unei firme sau unor persoane fizice, pe termen lung, dar si pe termen scurt, in regim hotelier. Chiar si efortul administrarii unor inchirieri in regim hotelier poate fi cedat unei agentii imobiliare care preia imobile cu acest scop, gestionand si problemele legate de primirea oaspetilor si de curatenie sau intretinere.

O afacere buna poate fi si preluarea unor imobile ieftine, in stare degradata, care pot fi adevarate chilipiruri la cumparare, iar daca proprietarii sunt gospodari si priceputi, dupa renovare se poate obtine un pret foarte bun pentru un imobil modernizat si finisat dupa cerintele pietei.

2 Comments on "Cum poate fi profitabila o investie imobiliara?"

  1. Foarte bun articolul, multumesc mult pentru sfaturi.

  2. Multumesc pentru informatie si pentru link!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord