Energie electrica cu panouri fotovoltaice in 2020

Solar panels under sunset summer sky on field of flowers

In Romania, un numar din ce in ce mai mare de persoane aleg sa folosesca energie electrica generata de un sistem de panouri fotovoltaice cu ajutorul unei surse regenerabile precum soarele. Industria energiei solare face parte dintr-o piata foarte dinamica, numarul persoanelor care aleg sa isi instaleze astfel de sisteme si sa renunte la energia electrica din reteaua nationala fiind intr-o continua crestere. Factori precum costurile combustibililor fosili, devoltarea tehnologiei energiei solare, preturile marfurilor si chiar constientizarea publica a crizei climatice, au un impact major asupra implementarii energiei solare pe tot globul.

Sa vedem care este un mare avantaj in 2020, care contribuie la luarea deciziei de a instala astfel de sisteme si de catre persoanele fizice, nu numai de cate firmele mari de investitii.

Preturile bateriilor solare scad considerabil

Energia solara este o sursa de energie intermitenta. Asta inseamna ca panourile solare produc energie atunci cand soarele straluceste si nu produc energie atunci cand soarele nu este pe cer.

Stocarea de energie permite sistemului fotovoltaic sa furnizeze energie si in momentele in care soarele nu este pe cer, avand capacitatea de a inmagazina energia produsa anterior si de a o furniza la nevoie.

Exista doua tipuri principale de baterii solare: baterii cu plumb (asemanatoare cu cele ale masinilor) si baterii cu litiu. Acesta din urma este mult mai avansata, mai indelungata si necesita o intretinere mai mica. De asemenea, bateriile cu ioni de litiu au un cost mai mare, dar cu toate astea in ultimii ani pretul a scazut semnificativ. Costul bateriilor cu ioni de litiu a scazut cu 35% din prima jumatate a anului 2018 pana in decembrie 2019 si cu 76% din 2012. Aceasta tendinta descendenta a preturilor este o veste buna pentru energia solara regenerabila in 2020 deoarece pretul va continua sa scada.

Scaderile de pret ale bancilor de baterii la scara larga fac acum ca stocarea de energie solare sa fie competitiva in mai multe domenii, nu doar pe pret. Bancile de baterii pot face inutila oprirea centralelor electrice in perioadele de solicitare maxima, reducand consumul de combustibil fosil. Cu cat este mai mare capacitatea de inmagazinare a energiei solare, cu atat centrale electrice devin mai putin atractive si viabile din punct de vedere financiar.

In ceea ce priveste rezidentialul, mai multi proprietari se bazeaza pe sisteme fotovoltaice cu stocarea energiei generate in baterii pentru energie de urgenta in timpul intreruperilor energiei de la reteaua nationala. Aceasta este o optiune deosebit de atractiva mai ales in zonele predispuse la intreruperi de energie extinse din cauza dezastrelor naturale sau a unei infrastructuri utile inadecvate.

2020 este un an prielnic pentru a alege si tu sa instalezi un sistem de panouri fotovoltaice pe acoperisul casei tale si in acest fel sa incepi sa iti produci energia electrica de unul singur. Alege si tu sa iti alimentezi casa cu energie eletcrica din surse regenerabile si contribuie in mod direct la protectia mediului inconjurator.

Be the first to comment on "Energie electrica cu panouri fotovoltaice in 2020"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord