Adaptori BSP, METRIC si UNF – ce sunt si unde se folosesc

Adaptoarele sunt un accesoriu de conducte/tevi extrem de important, care extinde sau termina scurgerile conductelor. Acestea sunt folosite pentru a conecta conducte diferite. Aceste fitinguri sunt oarecum similare cuplajelor de tevi, cu diferenta ca conecteaza tevi de diferite tipuri. 

Cuplajele flexibile actioneaza uneori ca niste adaptoare. Adaptoarele pentru tevi pot avea filete masculine sau feminine la un capat si genul opus la celalalt capat, care trebuie sudat sau lipit pe o teava mai mica.

Adaptoarele sunt utilizate intr-o multitudine de aplicatii, dar sunt de obicei utilizate pentru a conecta diferite conducte la corpuri de iluminat.

Utilizari ale adaptorilor de tevi

Cele mai importante utilizari al adaptoarelor de tevi sunt urmatoarele:

  • Adaptoarele sunt aplicabile in toate conductele sanitare
  • Acestea sunt clasificate la nivel alimentar
  • Sunt izolate
  • Sunt placate
  • Ofera o puritate ridicata si o rezistenta chimica excelenta
  • Modelele fara scurgeri ale adaptoarelor pot rezista la presiune ridicata
  • Adaptoarele sunt ideale pentru aplicatii cu vibratii ridicate sau cu sarcini laterale
  • Acestea ofera debituri mai bune
  • Acestea ofera mai putine puncte de scurgere potentiale, oferind astfel o tranzitie fara probleme si convenabila de la sistemele de tubulatura la tubulatura.
  • In unele cazuri adaptoarele elimina necesitatea conexiunilor sudate sau filetate care la randul lor salveaza timp si costuri

Adaptorul BSP

Forma de fir BSP inseamna British Standard Pipe (Standardul tevii Britanice) si este comuna in Australia si fostele colonii britanice. Se bazeaza pe dimensiunea comertului, mai degraba decat pe diametrul real, care poate duce la o anumita confuzie atunci cand se masoara porturile. Exista doua tipuri de fire BSP, Parallel (BSPP) cunoscut ca si G sau Rp si Tappered (BSPT) cunoscut ca si R si Rc.

Adaptorul METRIC

Ele impartasesc multe caracteristici cu adaptoarele britanice, deci va trebui sa aveti grija atunci cand incercati sa le diferentiati. In primul rand, daca filetul este DIN 7631, acesta va avea un sant de 30 grade pe filetul tata BSPP. Pentru adaptoarele aplicate in porturi, adaptoarele metrice (ISO 9974) imita, de asemenea capetele BSPP (ISO 1179), singura diferenta fiind filetele.

Adaptorul BSPT seamana foarte mult cu adaptoarele conice metrice, desi conicitatea metrica este mult mai putin frecventa. Exista, de asemenea, variatii ale suprafetelor de etansare intre diferite tipuri de montaj metric care pot crea dificultati atunci cand se incearca indentificare.

Pentru filetele paralele metrice, efectuare unei citiri a etrierului diametrului exterior al firelor in milimetri (mm) va da o citire a dimensiunii exacte a filetului, dar nu a pasului firului. De exemplu o citire a etrierului de 12,03 mm indica faptul ca este foarte probabil un fir de 12mm. Totusi, nu stim daca este de 1,0 sau 1,5 pas de fir (sau alt pas).

Adaptor UNF

Este un adaptor foarte popular in Statele Unite. Este adesea utilizat in industria auto din cauza cerintei de fire stranse si fine. Aceste fire sunt disponibile de obicei in general cu elemente de fixare din otel si otel inoxidabil.

Acestea gazduiesc o capacitate mai buna de blocare a cuplului si de incarcare decat omologii UNC. Gazduind o potrivire mai specifica, acestea au o toleranta mai stransa si pot fi gasite si in industria aerospatiala.

Astfel prin acest articol ar trebui sa stii care este diferenta dintre adaptorii BSP, METRIC si UNF. Cei de la ph-t au o selectie buna de adaptori BSP, METRIC si UNF.

Be the first to comment on "Adaptori BSP, METRIC si UNF – ce sunt si unde se folosesc"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord