Daca iti pasa RECICLEAZA!!

Nu stiu daca am mai scris despre mediu, despre ecologie insa eu cred ca pot aborda de mai multe ori subiectul, in moduri diferite. Daca toata lumea in momentul actual este preocupata cu virusul, cu pandemia, cu vaccinul etc si planeta, mediul in care traim constituie una din preocuparile cele mai serioase.

De cand ma stiu RECICLEZ. Nu arunc gunoiul pe strada, din contra tot ce am in pun in pubela publica, sau in sacul de gunoi de acasa. E cel mai frumos lucru ca mediul inconjurator sa fie curat, ingrijit nu plin de ”gunoaie”. Daca stau bine si ma gandesc viata noastra este dominata de plastic. Acesta este prezent peste tot de la pungi, pet-uri si multe obiecte ce este confectionat din el. Chiar in acest moment, scriu de pe un laptop ale carui taste sunt confectionate din plastic 🙁

Cum se recicleaza plasticul?

Imi vei raspunde in pubela de culoare galbena. Insa stiai ca nu toate tipurile de plastic se recicleaza la fel? Primul lucru pe care trebuie sa il identifici este sa stii din ce categorie face parte deseul de care vrei sa scapi.

Mai jos voi enumera cateva tipuri de plastic si unde le intalnim cel mai des:

PET – sunt acele sticle incolore sau colorate pentru apa, bere, suc, ulei, flacoane de mustar, borcane de plastic. Acesta e un material usor, rezistent si reciclabil usor, ce poate fi transformat in fibre sau folie.

PVC – termopanele sunt realizate din acest tip de plastic. PVC-ul e ieftin, usor de manevrat, insa e greu de reciclat si necesita costuri ridicate in proces.

PP (polipropilena) – apare pe flacoane, dopuri, cutii pentru smantana. Acesta se degradeaza destul de repede prin expunerea la soare.

ABS – acest tip de plastic este intalnit la CD-uri, DV-uri, in industria auto, la carcasele produselor electronice. E greu de reciclat.

Acum ca ai aflat care sunt cele mai intalnite tipuri de plastic, incearca si tu sa le depozitezi corespunzator si sa verifici daca sunt reciclate asa cum trebuie.

1 Comment on "Daca iti pasa RECICLEAZA!!"

  1. Valeria Chertes | 16 ianuarie 2021 at 17:30 | Răspunde

    Mulțumim pentru informații.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord