Copiii pierduti ai Romaniei – Meteor Press

Cred ca ati observat si voi ce tipuri de carti aleg eu in mare parte. Ori pentru copii, sau utile gradina, bucatarie, iar aceasta despre copii Romaniei a avut un titlu captivant si m-a facut sa o aleg dintre multe alte carti care erau mai interesante.

Copiii…intotdeauna a fost un subiect interesant pentru mine, si tot odata sensibil. Aceasta carte a aparut in 2021 si are 368 pagini. Autorul acestei carti este Jean-Philippe Legaut fost elev al Ecole Normale Superieure si doctor in istorie al Universitatii Pantheon-Sorbonne din Paris.

Copiii pierduti ai Romaniei

La caderea regimului Ceausescu, imaginile „orfanilor romani”, cel mai adesea subnutriti si lipsiti de ingrijire au socat opinia publica internationala, desfiintarea „caselor de copii” devenind cu timpul o conditie sine qua non a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

” Autorul a avut nevoie de mult curaj pentru a infrunta, ca istoric, tragedua ”copiilor pierduti” a Romaniei, dar a avut nevoie de inca si mai multe perseverenta. Deoarece n-a fost deloc usor sa adne materiale documentare si din arhivr, pe o tema despre care romanii nu prea vor sa mai auda vorbindu-se…”

In spatele descrierilor emotionante realitatea fenomenului ramane in mare parte necunoscuta. Bazandu-se pe surse nationale si locale neexplorate si pe numeroase marturii ale unor fosti minori ocrotiti de stat, Jean-Philippe Legaut ne arata de ce si cum aceste institutii cel mai adesea au irosit viata copiilor pentru protectia carora au fost infiintate.

In casele de copii, noptile nu erau linistite. Camerele, sau mai degraba dormitoarele, erau in general foarte mari. Normele din 1989 prevedeau dormitoare de 12 paturi pentru copiii intre 3 si 6 ani si patru pana la opt paturi pentru minorii intre 6 si 18 ani. In camera nu existau dulapuri, nici spatii de depozitare, ci doare doua cuiere…

In concluzie, va recomand sa cititi aceasta carte, nu e usor deloc. Sa te gandesti prin ce pot trece niste copii nevinovati, ce suportau si ce sarcini le reveneau si lor. Trebuie sa fiti tari 🙂

Ati citi o astfel de carte?

Be the first to comment on "Copiii pierduti ai Romaniei – Meteor Press"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


* Checkbox GDPR is required

*

Sunt de acord